Detalls

Aquest any se celebra el seixantè aniversari de l’obertura de Ràdio Puigcerdà i el cinquantè del seu tancament. És per aquest motiu que l’Ajuntament de Puigcerdà ha volgut celebrar un acte commemoratiu i de recuperació de la història de la vila. Un acte que té la intenció d’agrair al grup de persones que van dur a terme Ràdio Puigcerdà, la seva gran aportació a la comarca.

L’anomenada “Voz de la Cerdaña” va ser una ràdio molt important en aquell moment perquè va donar un servei molt necessari a la comunitat en uns moments de postguerra realment difícils.

L’edifici de l’ajuntament fou destruït a l’acabament de la guerra civil, i el 17 de desembre de 1951, els membres del consell local del “Movimiento”, es reuneixen en un petit tuguri, on es troben les oficines municipals. Analitzen un plantejament exhaustiu que fa el secretari Josep Vinyet, proposant crear una ràdio local, que s’adscriuria a la cadena FET i de la JONS (la única via possible d’obtenir autorització reglamentària).

Un 12 d’abril de 1952, dissabte de Glòria, L’Emissora comença a fer les primeres passes gràcies a l’entusiasme del seu director. Avanç però, és necessari el vist i plau del governador civil de torn, que en aquell moment era en Mazo Mendo.

La principal missió de Ràdio Puigcerdà va ser projectar cultura, diversió i agermanar la gent de la Cerdanya, en definitiva, fer una tasca de caràcter social. En una època en la que els transports eren molt primaris, sense televisió, ni tan sols una revista comarcal, L’Emissora era L’únic sistema de difusió de notícies.
Més de 10 anys en antena marquen una fita i son molts els que encara recorden el vincle d’unió i la companyia que representava l’emissora.

Quan va tancar L’Emissora, Ràdio Puigcerdà tenia 1.490 discs de 45 RPM. Tenia fama de ser la discoteca més ben assortida de Catalunya i una de les primeres d’Espanya.

En Josep Vinyet s’havia arribat a passar hores i hores escoltant música avanç no comprava un disc. Comprava la música de dos o tres botigues situades a Barcelona. Gràcies a ell, Ràdio Puigcerdà, “La Voz de la Cerdaña” era sinònim de prestigi musical.

L’emissora també tenia establerts diversos serveis públics que treballaven amb eficiència, com una secció necrològica, la secció de ramaderia o la secció d’objectes perduts.

A partir de l’any 1957, l’emissora organitza viatges d’interès turístic i cultural per als membres de l’associació d’Amics de Ràdio Puigcerdà. Aquest viatges turístics pretenen eixamplar coneixements, despertar inquietuds i obrir els ulls a perspectives i esperances a un futur millor.

Malgrat tot, un 9 d’abril de 1962 en Josep Vinyet, rep una trucada de Jiménez Frutos, oficial major de la R.E.M, cadena dins la qual es trobava Ràdio Puigcerdà, que va fer tancar l’emissora immediatament.

Ens va saber greu a tots els que ho vàrem dur a terme. Ens va saber molt greu. Molt. A més també va saber greu a tothom de la Cerdanya. Després es va haver d’esperar a que vingués la ràdio de freqüència modulada (FM), la que funciona actualment. La FM dóna una qualitat més bona, però allò era una solució molt bona, de moment. Durant els 10 anys que va funcionar tota la Cerdanya va gaudir-la.

LCTV – La Cerdanya Televisió

Categoria:

Història, Reportatges

Deixa un comentari

La teva adreça de correu no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *

*